tiistai 11. elokuuta 2009

Miten jouduimme autonomistajiksi?

Olemme pärjänneet ihan hyvin ilman omaa autoa. Olemme asettuneet asumaan niin, että pääsemme paikkoihin pyörällä. Meillä on kahden aikuisen käytössä kolme pyörää: yhdessä on ympäri vuoden nastarenkaat, sitä käytetään talvella. Lapsen tultua perheeseen investoimme hienoon peräkärryynkin.

Autoa on kaivattu lähinnä silloin, kun on pitänyt kuljettaa esim. yöpöydät huonekaluliikkeestä kotiin tai iso matto pesulaan. Marjametsässä ja lähiseudun luonto- tai kulttuurikohteissa käyminen on aika lailla jäänyt. Sukulaisiin pääsemme junalla tai bussilla, ainakin, jos loppupäässä joku hakee meidät pysäkiltä tai asemalta.

Olen halunnut elää ilman autoa, siksi, että ilmastomme ei ihan oikeasti kaipaa yhtään ylimääräistä hiilidioksidia, ja siksikin, että haluan pitää tuntuman siihen, miten yhteiskuntarakennetta ja yhteiskunnan palveluja olisi kehitettävä, jotta ilman autoakin tulisi toimeen. Vieläpä lasten kanssa.

Nyt kävi kuitenkin niin, että anoppi vaihtoi autoa ja halusi luovuttaa edellisen auton poikansa perheelle. Tarjouksen tultua asiaa vatvottiin meillä muutamaankin kertaan.

Toisaalta tilaisuus saada auto ei toistu ihan joka vuosi. Mitä jos mies saa töitä ja Eetu saa päiväkotipaikan ensin jostain kaukaa? Ja pääsisihän sillä sitten lavatansseihinkin paremmin. Voisihan sen laittaa seisontavakuutukseen.

Toisaalta kylmä hiki nousi otsalle, kun ajattelin vaikkapa sitä talvirengaspinoa - mihin sekin mahtuu? Ja paljonko siihen kaikkeen menee rahaa? Ja aikaa? Kun sitä ei ole nytkään oikein mihinkään. Puhumattakaan periaatteen romahtamisesta. Olin ajatellut hankkia auton (tai osan siitä) aikaisintaan sitten, kun minulla on varaa todelliseen ekoautoon, tai sitten, kun Jyväskylässäkin toimii CityCarClub.

On ilmeisen vaikea tottua pois autosta, oppia sellaisille tavoille, että pärjää ilman sitä. Me olimme tottuneet. Pelkään pahoin, että totumme nyt autoon. Se on ihan väärä suunta, kun ilmastopäästöjä olisi muutamassa vuosikymmenessä vähennettävä 80-90 prosenttia. Miettikää, se on valtava osuus. Siinä vaiheessa aika monen perheen on ajeltava reissunsa muulla kuin autolla.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti